Αυτόματος Τρισδιάστατος Υπέρηχος Μαστού 3D-ABVS

(Automated Breast Volume Scanner)

Στο ακτινοδιαγνωστικό μας ιατρείο μπορείτε να βρείτε, τον μοναδικό στην βόρεια Ελλάδα, Αυτόματο Τρισδιάστατο Υπέρηχο Μαστού 3D-ABVS. Ο 3D-ABVS αποτελεί την πιο προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού, παρέχοντας υψηλή ευκρίνεια και λεπτομερή χαρτογράφηση των μαστών. Χωρίς πόνο, χωρίς ακτινοβολία και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ο 3D-ABVS είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμη και πολύ μικρές βλάβες, οι οποίες μπορεί να “χαθούν” στον απλό 2D υπέρηχο ή την μαστογραφία.

Βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του 3D- ABVS :

– Aποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης του μαστού στις τρεις διαστάσεις-3D.

– Η τρισδιάστατη απεικόνιση συμβάλλει καθοριστικά στην ακριβή χαρτογράφηση του μαστού και στον εντοπισμό της βλάβης, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας.

– Σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τον απλό 2D-υπέρηχο είναι η εκτίμηση της ανατομίας του μαστού σε στεφανιαίο επίπεδο, από το δέρμα μέχρι το θωρακικό τοίχωμα με λεπτές τομογραφικές τομές 1 mm. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών βλαβών που μπορεί να “χαθούν” στην μαστογραφία ή τον απλό υπέρηχο. Η στεφανιαία λήψη βοηθάει, επιπλέον, στο να εντοπισθεί σωστά η θέση της βλάβης στο μαστό, διευκολύνοντας έτσι τον χειρούργο, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης.

Ακτινοδιαγνωστικό Ιατρείο Mαστού - Προστάτη

– Χωρίς ακτινοβολία, χωρίς πόνο και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά επιτυγχάνεται η απεικόνιση και των δύο μαστών. Συνολικά η εξέταση, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του μαστού, διαρκεί 8-10 λεπτά και για τους δύο μαστούς.

– Η κεφαλή του τρισδιάστατου υπέρηχου είναι 15 cm, πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τον απλό υπέρηχο που είναι μόλις 5 cm, με αποτέλεσμα την κάλυψη ολόκληρου του μαστού με μια μόνο λήψη.

– Η εξέταση γίνεται από εξειδικευμένο χειριστή και επειδή οι λήψεις είναι αυτοματοποιημένες από τον υπολογιστή του μηχανήματος η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους εκμηδενίζεται.

– Οι λήψεις αυτές αποθηκεύονται στο ιστορικό του κάθε ασθενούς και μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από τον εξειδικευμένο ιατρό για μελλοντική σύγκριση με παλαιότερες εξετάσεις, κάτι που δε μπορεί να γίνει με τον απλό υπέρηχο. Με την ολοκλήρωση της εξέτασης γίνεται αποθήκευση περίπου 3000 εικόνων κάτι που δεν μπορεί να γίνει στον απλό υπέρηχο.

– Ο 3D-ABVS της εταιρίας Siemens, περιλαμβάνει και τον απλό 2D-υπέρηχο. Επομένως, σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης στον τρισδιάστατο υπέρηχο, ο γιατρός μπορεί να εστιάσει σε αυτήν και να την μελετήσει σε βάθος, με την βοήθεια του απλού υπερήχου.

– Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, και ιδιαίτερα σε αυτές με πυκνούς μαστούς, με ιστορικό καρκίνου του μαστού, καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση ή φέρουν ενθέματα.

– Aποτελεί μία νέα διαγνωστική προσέγγιση του μαστού και ανιχνεύει 40% περισσότερους καρκίνους, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πυκνό μαστό**.

**Περίπου το 50% των γυναικών διαθέτουν πυκνό μαστό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.  Σε ένα πυκνό μαστό υπάρχει περισσότερος αδένας και λιγότερο λίπος με αποτέλεσμα στη μαστογραφία να ανιχνεύονται με μεγαλύτερη δυσκολία οι βλάβες, τόσο οι καλοήθεις, όσο και οι κακοήθεις. Οι πυκνοί μαστοί, λοιπόν, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην διαγνωστική του μαστού. Ο 3D-ABVS αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση, καθώς προσφέρει ακριβή χαρτογράφηση ακόμα και πολύ πυκνών μαστών.